Positief is stress een stretch. Als je uitgedaagd wordt om dieper of verder te gaan dan je van plan was. Je haalt meer uit jezelf, je strekt jezelf uit.

Negatief is stress, als je te vaak en/of te lang over je grenzen gaat. Als de verhouding tussen wat je kunt (ver)dragen en wat je (ver)draagt, zoek is. Stress is meestal een geleidelijk proces waarin je langzaam maar zeker jezelf uitput en verder verwijdert raakt van wie je bent. Zolang je dit nog in de gaten hebt, kun je dit ongezonde proces vrij eenvoudig omkeren.

Voor een leven met minder stress en meer vreugde en geluk bieden we programma's die bestaan uit drie fases: analyse en onderzoek, waiste management (scheiden van ballast, ontladen, ontgiften, opruimen) en opbouwen van nieuw gedrag, een andere levenshouding. 

Je begint met het onderzoek in de 5 gebieden waar stress uit voort kan komen. Tegelijkertijd ontdek je de bronnen waar voor jou voeding en vreugde uit te halen is.  Daarna ga je je leven opnieuw inrichten. Je scheidt het bruikbare van het onbruikbare, je gooit oude rommel weg (negatieve ervaringen, ballast) en parkeert ingewikkelde vraagstukken of pakt ze gestructureerd aan. Je voelt weer meer ruimte, je krijgt overzicht en meer energie. Vervolgens oefen je met nieuw gedrag en krijg je tips om je accu op peil te houden, ook in drukke tijden. 

Resultaat: een  leven met minder stress en meer vreugde en geluk. Dankzij meer kennis van jezelf en je behoeften plus vaardigheden om met respect voor je eigen en andermans grenzen, zul je in staat zijn je eigen leven op een voor jou goede manier te besturen.  

Actie: wacht niet te lang. Hoe eerder je de nadelen van stress kunt ombuigen, hoe beter het is, hoe korter het traject.